HomeAnalýzyCeny bytů vzrostly od začátku roku o 8%. Nejvíce se zlevňovalo v...

Ceny bytů vzrostly od začátku roku o 8%. Nejvíce se zlevňovalo v červnu

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Kde od začátku roku ceny bytů klesaly a kde naopak stoupaly? Kde už dosáhly ceny bytů svého vrcholu? Je teď vhodný čas na vyjednávání lepších kupních podmínek? A ve kterém měsíci přibylo nejvíce nabídek k prodeji? Přesně na tyhle otázky jsme pro vás našli odpovědi díky analýze dat z největších realitních webů.

Vývoj ceny bytů

Nejdříve se podíváme, jak se vyvíjely požadavky prodávajících na cenu. Zkoumali jsme nabídky bytů o velikosti 50 až 90 m2v osobním vlastnictví, po rekonstrukci a v novostavbách.

Z vybraných okresů drží prvenství Karlovy Vary, kde od začátku roku stouply ceny až o 25 %.

Dalšími okresy s největším nárůstem jsou Kladno (17%), Praha- východ ( 15%) a Ústí nad Labem (14%). Zdá se, že ceny bytů už dosáhly svého vrcholu v Brně, protože od ledna nevzrostly ani o jedno procento. Podobně jsou na tom i byty v Plzni, kde prodávající dokonce nyní požadují menší částky, než tomu bylo počátkem tohoto roku.

Vývoj cen bytů v ČR od ledna do října 2018

Zlevňování nabídek

Mnoho tisíc nabídek bylo za posledních 10 měsíců zlevněno, což může mít dvě příčiny. Buď už na začátku prodávající nastavili cenu příliš vysoko, nebo je tlačí čas a už opravdu chtějí svoji nemovitost prodat. Ať tak či onak, tato informace znamená dobrý důvod k pokusu o vyjednání ještě lepších podmínek.

 

V říjnu jsme objevili téměř 2200 nemovitostí, u kterých inzerenti snížili cenu v průměru o 151 355 Kč (tj. cca 6% všech evidovaných nemovitostí na prodej).

 

Největší zlevňování jsme zaznamenali v červnu (cca 12% evidovaných nabídek), což byl zároveň i měsíc, kdy ČNB oznámila, že od října zpřísnění kritérií pro získávání úvěrů. Pokud se tedy prodávající jen nesnažili zbavit své nemovitosti před letními prázdninami, tak je muselo vystrašit, že případní zájemci si už od podzimu možná nebudou moci tak drahé koupě dovolit.

Počty zlevněných nabídek nemovitostí od ledna do října 2018

Nové vs. stažené inzeráty

Ve třetí části jsme se zaměřili na to, kolik nových nabídek přibylo a kolik jich naopak bylo staženo.  Zvítězil opět červen, kdy jsme našli nejvíce nových inzerátů a zároveň jich i nejvíce zmizelo. Zlevňování nejspíše zabralo.
V současnosti si mohou kupující vybírat z mírně větší nabídky bytů a domů, než tomu bylo na začátku roku. Jen pro srovnání –

v lednu jsme jich evidovali 34 848 a v říjnu 36 840.

V Praze jsme jich dokonce zaevidovali o 15 % více, než tomu bylo v lednu. Nabídka se naopak ztenčila v Ústeckém a Jihočeském kraji.

Nové a stažené nabídky bytů a domů od ledna do října 2018

Nejnovější články