HomeAnalýzyMáte garáž? Zjistěte, jak ji správně zahrnout do výpočtu ceny nemovitosti na...

Máte garáž? Zjistěte, jak ji správně zahrnout do výpočtu ceny nemovitosti na valuo.cz

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Jak zadám do odhadu garáž? Takové otázky nám chodí od našich uživatelů velmi často. Některé typy příslušenství je náročné do odhadu započítat automaticky, vy je ale můžete snadno zohlednit pomocí koeficientů. Naše data ukazují, že ceny garáží se mohou značně lišit v závislosti na jejich typu a lokalitě, proto jsme pro vás připravili krátkou analýzu prodejních cen garáží v krajských městech v Česku. Získáte tak užitečný a jednoduchý návod, jak ceny garáže započítat do celkového odhadu ceny nemovitosti.

Do přehledu jsme vybrali takové prodeje, kde se prodávala jen garáž (nic k tomu, jako byt, parcela nebo další stavba). Vycházeli jsme pouze z realizovaných prodejů dle ČÚZK a vyfiltrovali jsme všechny prodeje nižší než 100 000 Kč a vyšší než 3 000 000 Kč. Data jsme sbírali od roku 2020, tuto analýzu tak můžete využít i ke zpracování starších odhadů.

Rozdělení dle typu garáže

Garáže jsme rozdělili na stavby evidované jako garáž (tj. spíš samostatně stojící garáž) a jednotky evidované jako garáž (tj. garáže v bytových domech nebo parkovací stání).

Nejdráž se samostatně stojící garáže prodávají v Brně, zde průměrná cena za první 3 měsíce roku 2024 dosahovala 743 768 Kč. Na druhém místě jsou garáže v Praze za průměrnou cenu 574 150 Kč. Nejlevněji se prodávají v Ostravě za 268 248 Kč a v Karlových Varech za 279 571 Kč.

*U několika míst jsme měli nedostatek dat, v tabulce zvýrazněno.

Průměrné ceny garáží v bytových domech nebo parkovací stání vycházejí nejdráž v Brně, zde se cena vyšplhala na 583 295 Kč. Ceny nad 600 000 Kč jsou v letošním roce 2024 běžnou realitou ve městech Liberec, Hradec Králové, České Budějovice a Jihlava. Nejlevněji se tento typ garáže prodával v Karlových Varech za průměrnou cenu 321 667 Kč.

Jak započítat garáž do odhadu ve Valuo?

Aby byl váš odhad co nejpřesnější, můžete jej upravovat pomocí koeficientů. Každou srovnávanou nemovitost můžete rozkliknout a podívat se na všechny fotografie, popis i historii inzerované ceny. Dále zde najdete sekci Zohlednění odlišností, kde můžete zvolit, v čem je vámi oceňovaná nemovitost lepší, nebo horší oproti té srovnávané. Kromě stavu, vlastnictví, konstrukce nebo lokality můžete do sekce vybavení nebo ostatní doplnit cenu garáže, kterou najdete v našem přehledu. Tím se upraví částka, která je poté použita do výpočtu celkové ceny nemovitosti.

Na cenu garáže mohou mít vliv i další faktory, jako např. velikost, zda je vytápěná, šířka vrat (zda zde můžete zaparkovat velké SUV) apod. Průměrné ceny proto berte pouze jako pomůcku pro zorientování se v cenových hladinách v dané oblasti.

Stále si nejste jistí, jak správně zahrnout cenu garáže do celkového odhadu? Napište nám na email podpora@valuo.cz nebo nám zavolejte na +420 777 706 201.

Nejnovější články