HomeRadyNávodyJak zvýšit tržní hodnotu vašeho domu

Jak zvýšit tržní hodnotu vašeho domu

Datum:

Podobné články

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Máte vyhlédnutý byt či dům, ale nevyhovuje vám cena?...

Manuál – 11 kroků jak prodat nemovitost

Chcete prodat svou nemovitost a nechcete platit vysoké provize...

Manuál – 6 kroků, jak koupit nemovitost

Vybrali jste si již nemovitost, kterou chcete koupit? Výborně!...

Možná už jste slyšeli někoho, jak říká, že investuje do svého bydlení. Slovo „investice“ má mnoho významů, ale jedním z nich, jak se píše na Wikipedii, je vynaložení peněžních výdajů u nichž se očekává jejich přeměna na budoucí výnosy. Do jakých částí vašeho bydlení by tedy měly směřovat finance, aby v případě prodeje byla hodnota nemovitosti co nejvyšší?

Musíte zvyšovat užitnou hodnotu

Přetření fasády ze světle modré na tmavě zelenou tržní cena rozhodně nevzrůstá. Když už jsme u těch barev, tak v případě, že plánujete dům prodávat, tak buďte raději konzervativnější. Kupců, jejichž oblíbenou barvou fasády je růžová, moc není.

Vliv na hodnotu mají takové úpravy, které skutečně zvyšují funkčnost. Může to být nová střecha, díky které vám už nebude zatékat na půdu. Zateplení stěn, díky kterému ušetříte několik tisíc ročně za vytápění. Nebo výměna oken, která vám umožní se rozhodnout, zda chcete větrat či nikoliv.

V případě interiéru mají největší vliv úpravy, které rozšíří využitelnost domu. Tím je třeba vybudování nových místností v původně neobyvatelném podkroví nebo přístavba dalších obyvatelných částí.

Ne každá rekonstrukce přinese nárůst hodnoty

Pokud plánujete rekonstruovat již stávající místnosti, tak nejvíce nákladné budou ve většině případů přestavby koupelny a kuchyně. Jak moc tyto modernizace v konečném důsledku ovlivní cenu celého domu závisí na tom, v jakém stavu byly předtím, než jste se do jejich úprav pustili. Předěláváte-li kuchyň jen kvůli tomu, že vás již omrzel moderní styl bílé linky, kterou chcete nahradit něčím z přírodního dřeva, tak hodnota domu zůstane (téměř) stejná, i pokud vás to vyjde na několik set tisíc korun.

Co má vliv na hodnotu nemovitosti jen minimální

Ačkoliv se vám to může zdát sebevíc nelogické, odhadcům zpracovávající odhady pro banky, bude jedno, jestli vaše zahrada připomíná velikostí výběh pro nutrie nebo se můžete pohodlně „roztáhnout“ na 1500 m2. Možná teď namítáte „Co je mi do odhadců. Zájemci to určitě ocení.“. To máte nejspíš pravdu, ale pokud zájemci nemají dostatek vlastních peněz a budou muset žádat banku o úvěr, tak poslední slovo bude mít právě odhadce. Jiná situace by nastala v případě, že by váš pozemek bylo možné „rozparcelovat“ a prodat je k výstavbě dalších domů (každý by mohl mít svou vlastní příjezdovou cestu).

Podobný (myšleno malý) vliv na cenu bude mít i zahradní jezírko, pergola s grilem nebo udržované skalky a záhony, kterým věnujete všechen svůj volný čas.

Samozřejmě není vyloučeno, že se nemůže najít kupec, který výše zmíněné popře. Může se stát, že se o váš dům začne zajímat vášnivý milovník japonských zahrad, kterému přesně ta vaše padla do oka, bude schopen vám dát takovou nabídku, kterou nebude možné odmítnout.

Všechny výše zmíněné rady popisují obecný vliv na hodnotu nemovitosti, ale spousta kupců se při koupi racionálně chovat nemusí a nejspíš ani nebude.

Nejnovější články