HomeAnalýzyPřehled exekucí v českých městech: Kde je riziko neplatičů nejvyšší?

Přehled exekucí v českých městech: Kde je riziko neplatičů nejvyšší?

Datum:

Podobné články

Kriminalita a investice: Vyhněte se rizikovým lokalitám

V nedávném článku jsme se detailně věnovali tématu investice...

První detailní cenový index v Česku: Co přináší nový Valuo Index?

Valuo přichází s Valuo Indexem – mocným nástrojem, který...

Investiční příležitosti: Kde se vyplatí investovat do nemovitostí v roce 2024

Investování do nemovitostí je oblíbenou strategií pro zhodnocení finančních...

Investice do nemovitostí zůstávají i v roce 2024 atraktivní volbou pro zhodnocení kapitálu. Podle naší poslední analýzy jsou nejvýhodnějšími lokalitami pro nákup nemovitostí města jako Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Zlín nebo Ostrava. Tato města přitahují investory díky relativně nízkým cenám a rostoucím nájmům, což přináší zajímavé roční výnosy, především u menších bytů. Nicméně, zatímco Ústí nad Labem nabízí atraktivní výnosy, najít spolehlivého nájemníka zde může být náročnější než třeba v Praze. Tento faktor je zásadní pro investory, kteří chtějí minimalizovat riziko neplatičů.

V reakci na tuto obavu jsme připravili přehled obcí v České republice podle podílu obyvatel s minimálně jednou exekucí, což může být klíčovým faktorem při rozhodování o investici do nemovitostí v dané lokalitě. Tento přehled vám umožní lépe posoudit, která lokalita je nejen finančně atraktivní, ale také bezpečnější z hlediska spolehlivosti nájemníků. Pro tuto analýzu jsme využili data z Exekutorské komory ČR.

Kde najít spolehlivé nájemníky?

Zaměříme-li se na obce s minimálně 10 000 obyvateli, nejmenší šanci narazit na osobu s exekucí najdete v Jesenici, Říčanech, Velkém Meziříčí a Litomyšli, kde je podíl osob neplatících dluhy pod 3 %. Celorepublikový průměr činí 5,7 %.

Ústecký kraj v krizi: Každý sedmý obyvatel má exekuci

Na druhé straně spektra se nachází města v Ústeckém kraji – Bílina, Litvínov, Most, Jirkov a Chomutov – kde má exekuci více než každý sedmý obyvatel, včetně dětí.

V první desítce měst s nejvyšším podílem osob v exekuci jsou města: Bílina (18,03 %), Litvínov (15,62 %), Most (14,73 %), Jirkov (14,62 %), Chomutov (14,31 %), Aš (13,92 %), Ústí nad Labem (13,58 %), Chodov (13,34 %), Krupka (13,30 %) a Karviná (12,76 %).

Na opačném konci žebříčku jsou města jako Jesenice (2,36 %), Říčany (2,87 %), Velké Meziříčí (2,91 %), Litomyšl (2,94 %), Pelhřimov (3,26 %), Kuřim (3,53 %), Žďár nad Sázavou (3,59 %), Boskovice (3,63 %), Blansko (3,71 %) a Rožnov pod Radhoštěm (3,75 %).


V hlavním městě je podíl dlužníků mírně pod celorepublikovým průměrem, a to 5,13 %. Brno je na tom mírně hůře, s exekucemi u 6,08 % obyvatel. Pokud se podíváme na nejvyšší počet osob v exekuci bez ohledu na počet obyvatel dané obce, absolutním vítězem je Praha, kde je 69 630 lidí v exekuci, dále Ostrava s počtem 29 470 exekucí a Brno s 24 080.

Existují však i obce, kde podle dat Exekutorské komory ČR nejsou žádní neplatiči. Patří mezi ně Červená Lhota, Javorník, Kanice, Krajníčko, Nová Pláň, Sejřek, Strážiště, Tasovice a Věchnov.

Naše analýza ukazuje, že výběr správné lokality pro investice do nemovitostí je klíčový. Města jako Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Zlín a Ostrava nabízejí atraktivní výnosy, avšak vyšší podíl obyvatel s exekucemi, například v Ústeckém kraji, může představovat zvýšené riziko. Naopak Zlín, jako krajské město s nejmenším podílem dlužníků, by mohl být z tohoto pohledu atraktivnější volbou.

Při investicích do nemovitostí je důležité zvážit více faktorů, včetně ekonomického růstu, infrastruktury, dostupnosti služeb, demografických trendů a budoucího rozvoje lokality. Pokud si nejste jistí, zda je vaše volba pro investici vhodná, vždy se poraďte s odborníky. Pro další analýzy a aktuální informace z realitního trhu sledujte Valuo.cz.

Nejnovější články