HomeAnalýzyRealitní trh se začal v květnu vracet do normálu. Ne však všude.

Realitní trh se začal v květnu vracet do normálu. Ne však všude.

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Po dvou měsících útlumu se celkový zájem o nemovitosti vrátil na hodnoty z loňského roku. Táhnou především chaty a chalupy. Poptávka po bytech je stále menší. Největších změn doznal trh s nájemními byty. V květnu bylo v nabídce o 35 % více bytů, než ve stejném měsíci v roce 2019. To způsobilo na některých místech výrazný pokles cen.

Analyzovali jsme veřejné nabídky nemovitostí od začátku roku do 31. 5. 2020. A zde je výsledek. Vliv pandemie koronaviru na prodejní ceny nemovitostí se zatím nijak neprojevil. To vyplývá z grafu sledující ceny za m2 ve čtyřech největších městech Česka u bytů s podlahovou plochou od 60 do 90 m2 ve velmi dobrém stavu a v osobním vlastnictví.

Vývoj nabídkových cen nemovitostí

Data jsou za byty s podlahovou plochou 60 až 90 m2 ve velmi dobrém stavu a v osobním vlastnictví

Vývoj prodejních cen nemovitostí

Jelikož průměrná doba inzerce nemovitostí k prodeji byla 2 až 4 měsíce i v dobách, kdy tu žádná plošná omezení byznysu nebyla, tak se nedá očekávat, že by v současné době reagovali prodávající rychleji. Zdá se, že většina z nich věří, že se vše vrátí do starých kolejí a poptávka bude stejná jako předtím.

Počet rezidenčních nemovitostí na prodej, které jsme na realitních portálech objevili, začal v květnu výrazně růst. V současné době je v inzerci o 6 % více bytů a domů, než tomu bylo v lednu. Pořád je to ale o téměř pětinu méně, než jsme evidovali v květnu 2019.

Počet aktivních nabídek k prodeji

Data jsou za byty, rodinné domy, chaty a chalupy v celém Česku.

Počet aktivních nabídek k prodeji

O tom, že se realitní trh, alespoň co se týče prodejů, vrací do starých kolejí, nejlépe vypovídá následující graf znázorňující počet nových a ukončených nabídek. Počet nových nemovitostí k prodeji se přiblížil k hodnotám ze začátku roku již v dubnu. Nabídky, které z inzerce naopak zmizely, výrazně vzrostly až v květnu.

Počet nových a ukončených nabídek na prodej

Data jsou za byty, rodinné domy, chaty a chalupy v celém Česku.

Počet nových a ukončených nabídek na prodej

Když porovnáme květen 2020 s květnem 2019, tak jsme v případě nových a ukončených nabídek na stejných hodnotách. Nutné je si však uvědomit, že zbrždění v březnu a dubnu bylo opravdu značné, a tak je co dohánět. Křivku poptávky (ukončených nabídek) táhne nahoru především zájem o chaty a chalupy. Jen chat zmizelo v posledním měsíci z realitních serverů téměř 2x více než v lednu.

Vývoj počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Data jsou za celé Česko.

Vývoj počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Na první pohled by se mohlo zdát, že se dalo očekávat, že chaty a chalupy budou lidé kupovat spíše na jaře, kdy je slunné počasí, než v chladných zimních měsících. Nárůst poptávky je však výrazný i meziročně. V květnu 2019 zmizelo z inzerce o 30 % méně rekreačních objektů, než tomu bylo letos.

Meziroční srovnání počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Data jsou za celé Česko.

Meziroční srovnání počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Z předchozího grafu je patrné, že poptávka po bytech se ještě zdaleka nedostala na hodnoty z loňského roku. Jen v květnu bylo ukončeno na realitních serverech o 11 % méně nabídek, než ve stejném měsíci v roce 2019. K tomu je nutné přičíst ještě deficit, který je vidět v dubnu.

Vývoj cen nemovitostí na trhu s dlouhodobými pronájmy

Velké změny se dějí na trhu s pronájmy. Jen od ledna vzrostl počet nabídek k pronájmu o 35 %. Meziročně jich Valuo.cz eviduje o 32 % více. Nejedná se tedy o sezónní výkyv.

Počet aktivních nabídek k pronájmu

Data jsou za byty v celém Česku.

Meziroční srovnání počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Největší nárůst počtu nabídek lze pozorovat v centru Prahy, kde sloužilo tisíce nemovitostí ke krátkodobým pronájmům pro turisty. Např. na Praze 1 se nyní inzeruje o 161 % více bytů, než tomu bylo před 4 měsíci.

Počet nabídek k pronájmu v Praze

Data jsou za byty v městských částech Praha 1 až Praha 10.

Meziroční srovnání počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Obrovský nárůst nabídky v centru Prahy tak tlačí ceny nájmů dolu. Ty se zde od ledna propadly o 22 %. Pokles cen oproti počátku roku lze sledovat i v ostatních částech hlavního města. Např. na Praze 4, kde je bytů sloužících ke krátkodobému ubytování zahraničních turistů výrazně méně, klesly ceny o 13 %.

Vývoj cen nájmů v Praze

Data jsou za byty s podlahovou plochou 60 až 90 m2 ve velmi dobrém stavu.

Meziroční srovnání počtu ukončených nabídek dle typu nemovitosti

Co se týče celkových dat o nabídce a poptávce po rezidenčních nemovitostech, tak se může zdát, že se realitní trh vrací do normálu. Pokud budeme za „normál“ brát stav před koronavirovou krizí. Při bližším pohledu je však vidět, že poptávku táhne především zájem o rekreační objekty. Z pohledu posledních 3 měsíců je deficit poptávky po rodinných domech a především bytech stále značný. Dále je otázkou, zda se podaří ve střednědobém horizontu zaplnit mnoho nově volných bytů k pronájmu, nebo se je majitelé rozhodnou prodat. To nám ukáží až následující měsíce.“

Nejnovější články