HomeAnalýzyVelký přehled 72 okresních měst dle růstu cen bytů

Velký přehled 72 okresních měst dle růstu cen bytů

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Meziročně vzrostly ceny bytů v průměru o 13 %. Největší nárůst jsme zaznamenali v Jablonci nad Nisou a Písku. Ještě loni jste mohli za méně než 2 mil. Kč pořídit byt o rozloze 80 m2 a po kompletní rekonstrukci ve 22 okresních městech. Letos to bylo již jen ve 13.

Opět jsme analyzovali tisíce nabídek nemovitostí, abychom sestavili žebříček okresních měst dle průměrné ceny za byt o rozloze 80 m2, po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě a v osobním vlastnictví. Tyto údaje jsme následně porovnali s těmi loňskými.

Průměrný nárůst cen byl 13 %. Více než 25% nárůst jsme objevili v 8 městech.

Naopak v 10 oblastech jsme zaznamenali nižší ceny než před rokem. Ještě loni bylo v Česku jen 6 měst, kde jste za daný byt museli zaplatit v průměru více než 3 mil. Kč. Letos je takových měst již 20.

I přesto, že naše výpočty vycházejí z údajů o více než 2 000 bytů, které se prodávaly od listopadu 2018 do dubna 2019, tak se objevila města, kde bylo dat málo. Tam jsme museli vycházet buď z průměrů za celý okres, nebo použít ceny bytů v průměrném stavu (tj. po částečné rekonstrukci nebo velmi dobře zachovalé) a ty následně zvýšit o 11 % (přesně takový rozdíl v cenách jsme zjistili od těch po kompletní rekonstrukci).

Nejnovější články