HomeAnalýzyKriminalita a investice: Vyhněte se rizikovým lokalitám

Kriminalita a investice: Vyhněte se rizikovým lokalitám

Datum:

Podobné články

Přehled exekucí v českých městech: Kde je riziko neplatičů nejvyšší?

Investice do nemovitostí zůstávají i v roce 2024 atraktivní...

První detailní cenový index v Česku: Co přináší nový Valuo Index?

Valuo přichází s Valuo Indexem – mocným nástrojem, který...

Investiční příležitosti: Kde se vyplatí investovat do nemovitostí v roce 2024

Investování do nemovitostí je oblíbenou strategií pro zhodnocení finančních...

V nedávném článku jsme se detailně věnovali tématu investice do nemovitostí. V úvahu jsme brali cenu nemovitostí i výši nájemného. Naším cílem bylo spočítat možnou návratnost, pokud by vše běželo jako po drátkách. Nesmíte ale zapomínat, že na první pohled výhodná koupě nemusí znamenat zisk. Před každým rozhodnutím je potřeba zvážit všechna rizika, která by mohla investici ovlivnit. Proto jsme se v minulé analýze zaměřili na lokality dle počtu exekucí, celý článek najdete zde.

Kromě samotné ceny nemovitosti je potřeba zohlednit další faktory jako např.: atraktivita lokality, stav nemovitosti, dostupnost služeb, úroveň kriminality v okolí, dlouhodobý potenciál růstu hodnoty, a také poplatky spojené s údržbou a správou nemovitosti.

Dnes se budeme věnovat míře kriminality. Údaje o trestných činech jsou za rok 2022 a zdrojem je policie ČR. Vybrali jsme obce nad 5 000 obyvatel a seřadili je podle počtu násilných trestných činů na 1 000 obyvatel.

Na pomyslném prvním místě stojí Klášterec nad Ohří (okres Chomutov), kde se v roce 2022 stalo 3,8 násilných trestných činů na 1 000 obyvatel. Následují města Vítkov (okres Opava), Šumperk, Chomutov a Hodonín. Pokud bychom to neomezovali hranicí 5 000 obyvatel, tak tabulce vévodí Onšov (okres Znojmo) s 114,3 trestných činů na 1 000 obyvatel, Všehrdy (okres Chomutov), Nicov (okres Prachatice), Horní Němčice (okres Jindřichův Hradec) a Zálužice (okres Louny).

Zaměřili jsme se také na počet vloupání na 1 000 obyvatel. Na prvních 5 příčkách se umístili 3 kraje, Ústecký, Jihomoravský a Moravskoslezský. Nejvíce vloupání se v roce 2022 odehrálo ve Šluknově (okres Děčín), a to celkem 10,6 na 1 000 obyvatel. Na druhém místě stojí obec Modřice (okres Brno-venkov), dále pak 3 města v okrese Karviná (Petřvald, Karviná a Havířov). Bez ohledu na počet obyvatel jsou na tom nejhůře obce Meziříčko (okres Třebíč), Heřmanice (okres Liberec), Korozluky (Okres Most), Olbramov (okres Tachov) a Švábov (okres Jihlava).

Abychom naši analýzu zakončili pozitivnější notou, sepsali jsme seznam měst nad 10 000 obyvatel, kde je míra kriminality velice nízká a násilné trestné činy na 1 000 jsou zde hluboko pod hodnotou 1. Jedná se o města: Čáslav, Jesenice, Lysá nad Labem, Vrchlabí, Kutná Hora, Čelákovice nebo Sušice. Pokud jde o vloupání, před zloději budete nejvíce v bezpečí v těchto městech: Vysoké Mýto, Litomyšl, Rychnov nad Kněžnou, Ústí nad Orlicí a Zábřeh.

Míra kriminality v dané lokalitě je rozhodně jedním z klíčových faktorů, který byste měli zvážit při rozhodování, zda v daném místě koupit nemovitost, ať už na investici nebo pro své vlastní bydlení. Vysoká kriminalita může výrazně snížit návratnost investice, ovlivnit výši nájemného, zvýšit náklady na pojištění a snížit celkovou atraktivitu bytu či domu pro potenciální nájemníky.

Nejnovější články