HomeAnalýzyPrvní detailní cenový index v Česku: Co přináší nový Valuo Index?

První detailní cenový index v Česku: Co přináší nový Valuo Index?

Datum:

Podobné články

Kriminalita a investice: Vyhněte se rizikovým lokalitám

V nedávném článku jsme se detailně věnovali tématu investice...

Přehled exekucí v českých městech: Kde je riziko neplatičů nejvyšší?

Investice do nemovitostí zůstávají i v roce 2024 atraktivní...

Investiční příležitosti: Kde se vyplatí investovat do nemovitostí v roce 2024

Investování do nemovitostí je oblíbenou strategií pro zhodnocení finančních...

Valuo přichází s Valuo Indexem – mocným nástrojem, který nabízí detailní pohled na vývoj cen bytů a domů. Tento index, aktualizovaný každý měsíc, přináší přesné a spolehlivé informace o cenových trendech, které ocení nejen odborníci na realitní trh, ale i běžní uživatelé.

Co je Valuo Index?

Valuo Index poskytuje ucelený přehled o cenových trendech nemovitostí v Česku. Vychází z hedonických modelů a zahrnuje všechny okresy, přičemž váhy jednotlivých okresů jsou stanoveny na základě podílu prodejů od roku 2015 do roku 2023.

Jak Valuo Index funguje?

Valuo Index je složen ze dvou hlavních částí. Prvním krokem bylo určit, jak měřit vývoj cen v různých lokalitách pro různé typy a stavy nemovitostí. Druhým krokem bylo spojení těchto dílčích celků s odpovídajícími váhami podle podílu prodejů, podobně jako se počítá míra inflace pomocí spotřebního koše. Spotřební koš pro Valuo Index zahrnuje různé typy a stavy nemovitostí a jeho složení odráží strukturu skutečně realizovaných prodejů dle katastru nemovitostí.

Podívejte se na Valuo index:

Dělení nemovitostí podle typu a stavu

Nemovitosti v každé lokalitě jsou členěny podle velikosti a stavu. Váhy se počítají na základě ukončených nabídek z let 2018 až 2023, protože data z katastru neobsahují informace o stavu ani velikosti prodaných nemovitostí.

Pro samotný výpočet Valuo indexu jsme se rozhodli použít lineární hedonický model. Zahrnuli jsme pouze nemovitosti, u kterých jsme znali jak přesnou prodejní cenu z katastru, tak i údaje o stavu, ploše a další informace z inzerce.

Výhody Valuo Indexu

Pravidelné měsíční aktualizace: Neustále aktuální data o cenách nemovitostí.

Detailní filtrování: Možnost filtrovat data podle lokality, stavu a velikosti nemovitostí.

Přehledné grafy a tabulky: Jasný přehled o trendech na trhu.

Proč používat Valuo Index?

Lepší pochopení tržních trendů a cenových pohybů: Díky měsíčním aktualizacím máte k dispozici nejaktuálnější data.

Možnost analyzovat data podle specifických parametrů: Lokalita, stav a velikost nemovitosti.

Přístup k historickým datům: Sledování vývoje cen v čase.

Aktualizace a použití Valuo Indexu

Valuo Index je aktualizován každý měsíc na základě nových údajů z katastru nemovitostí. Tento index zohledňuje skutečné prodeje, což znamená, že mezi dohodou o prodeji a zaznamenáním kupní smlouvy v katastru může být zpoždění ve většině případů až 3 měsíce.

Proč je zpoždění tak velké? Ukažme si to na konkrétním příkladu: Kupec nemovitosti se našel 21. 3., následně se začali řešit smlouvy a hypotéka a návrh na vklad byl podán na katastru 15. 4. Následně je nemovitost na katastru ze zákona 20 dní zaplombovaná a dalších 10 dní má katastr na změnu vlastníků. Datum platnosti převodu je tedy 5. 5. My se o prodejní ceně dozvíme začátkem června, kdy katastr zveřejňuje přehled všech prodejů v uplynulém měsíci. Proto Valuo index odráží situaci na realitním trhu, které byla před 3 měsíci. Na rozdíl od akcií realitní trh neprochází tak rychlými výkyvy, takže je to akceptovatelné. Pokud by zpoždění bylo kratší, tak musí být index založen na méně datech, což by zhoršilo přesnost a to pro nás nebylo akceptovatelné.

Důležité je si při využívání dat z Valuo indexu uvědomit, že Index nevyjadřuje konkrétní hodnoty v Kč nebo v Kč/m², ale ukazuje procentuální změnu cen v určitém časovém období. Tento přístup umožňuje přehledné sledování trendů bez nutnosti přímého porovnávání absolutních cen.

→ Chcete vědět, z čeho se Valuo index skládá a jaké metody byly použity při jeho výpočtu? Pro detailní náhled si stáhněte kompletní metodiku v PDF.

Valuo Index přináší exkluzivní a detailní pohled na cenové pohyby na trhu s nemovitostmi. Na rozdíl od HB Indexu, který je zveřejňován pouze jednou za kvartál a zahrnuje data pro celou Českou republiku, Valuo Index nabízí měsíční aktualizace a umožňuje detailní analýzu na úrovni jednotlivých okresů. To znamená, že uživatelé mohou lépe sledovat aktuální tržní trendy.

Věříme, že Valuo Index vám poskytne hodnotné informace a pomůže vám lépe se orientovat na realitním trhu. Pokud máte jakékoli otázky, neváhejte nás kontaktovat.

Nejnovější články