HomeAnalýzyRealizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen na nabídkové ceny, ale i na uskutečněné prodeje. Naše nejnovější analýza přináší pohled na realizované prodeje nemovitostí v prvních 6 měsících v letech 2015 až 2023. Co prozradila data z katastru?

V naší nejnovější analýze jsme se rozhodli jít o krok dále. Kromě sledování nabídkových cen jsme se zaměřili na skutečné prodeje nemovitostí. A co jsme zjistili? Prvních šest měsíců (leden až červen) v letech 2015 až 2023 nám odhalilo několik zajímavých trendů.

Podle dat z Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) bylo v sledovaném období prodáno nejvíce bytů v roce 2021, celkem 37 757. Oproti tomu v prvních šesti měsících roku 2023 bylo prodáno o více než 10 000 bytů méně, a to celkem 27 230.

Kde klesl počet prodaných bytů nejvíc?

Když jsme porovnali data z první poloviny let 2022 a 2023, zjistili jsme, že pouze ve 12 okresech České republiky stoupl počet prodaných bytů. Největší nárůst byl zaznamenán v okresech Český Krumlov (o 60 %), Žďár nad Sázavou (o 81 %) a Beroun (o 86 %). Naopak největší pokles počtu prodaných bytů byl zaznamenán v Prachaticích (o -56 %), v Plzeň-sever (o -59 %) a v Rokycanech (o -67 %).

V Praze a Brně, dvou nejžádanějších městech pro nákup bytů, jsme zaznamenali vrchol prodejů již v roce 2017. Od té doby počet prodaných bytů klesal. Když k tomu přidáme fakt, že ceny bytů v tomto období výrazně stoupaly, je zřejmé, že pokles prodejů nebyl způsoben sníženým zájmem, ale spíše nedostatkem dostupných bytů. Naopak ve většině ostatních měst se počet prodejů mohl zvyšovat až do doby, kdy se trh začal ochlazovat. Toto ochlazení bylo částečně způsobeno růstem úrokových sazeb na hypotékách.

Vývoj cen bytů v okresních městech 2023 tabulka

Vývoj počtu prodaných domů

A jak jsou na tom prodeje domů? Největší počet prodaných domů byl, stejně jako u bytů, v roce 2021. V období od ledna do června se jich prodalo 28 143. Ve stejném období v roce 2023 to bylo ale pouze 16 060, tedy o 43 % méně. Pokles počtu prodaných domů se týká všech okresů ČR. Největší propad zaznamenali lidé v okresech Jeseník (o 65 %), Český Krumlov (o 57 %) a Plzeň-město (o 56 %).

Ve Valuo budeme nadále monitorovat vývoj na trhu a informovat o dalších trendech a změnách. Chcete se dozvědět více? Přečtěte si celou naši analýzu zde.

Nejnovější články