HomeAnalýzyNemovitosti jsou na realitních portálech nadhodnoceny nejvíce od roku 2020. Prodávající musí...

Nemovitosti jsou na realitních portálech nadhodnoceny nejvíce od roku 2020. Prodávající musí zlevňovat více než dříve

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Od naší poslední analýzy, kde jsme podrobně rozebírali rozdíl mezi nabídkovými a skutečnými prodejními cenami z roku 2020, prošel realitní trh velkými změnami. Někteří prodávající se jako v roce 2021 drží myšlenky, že se podívají na realitní portály, za kolik se nabízejí podobné nemovitosti, k tomu přihodí pár set tisíc a čekají, že se zájemci pohrnou. Na kupce ale čekají dlouhé měsíce a musejí zlevňovat. V průměru se byty prodají nakonec o 8,42 % levněji, než za kolik se začaly nabízet. U domů je rozdíl 11,37 %.

Rozdíl mezi skutečnými a inzerovanými cenami

V této analýze jsme vycházeli z více než 38 000 nabídek, které jsme sbírali od roku 2020. K těmto nabídkám jsme znali celkovou historii inzerce i konečnou prodejní cenu.

Zjistili jsme, že prodávající často mají nerealistické představy o hodnotě své nemovitosti. V loňském roce se byty prodávaly v průměru o 8,42 % levněji než jejich původní nabídková cena. U domů byl tento rozdíl ještě markantnější, a to 11,37 %. Tento trend poukazuje na to, že prodávající mají tendenci nadhodnocovat své nemovitosti, což může vést k prodloužení doby prodeje.

Začátkem roku 2023 jsme zaznamenali největší rozdíly mezi první nabídkovou cenou a skutečnou prodejní cenou. Nejvíce prodávajících během inzerce u bytů zlevňovalo v Ústeckém a Libereckém kraji. Zde se cena, za kterou byl byt inzerován, když se poprvé objevil na realitním serveru, a za kolik byl pak skutečně prodán, lišila o více než 10 %.

Zatímco u bytů se situace postupně zlepšuje, očekávání prodávajících domů zůstávají vysoká, často o více než 10 % nad reálnou tržní hodnotou.

Pokud budeme porovnávat poslední cenu, za kterou se nemovitosti inzerovala s tím, za kolik se nakonec prodala, tak jsou rozdíly mnohem menší. U bytů si kupující vyjednali v roce 2023 průměrnou slevu 3,54 % u domů a 2,61 % u bytů.

Doba inzerce se prodlužuje

Přehnaná očekávání mají přímý dopad na dobu, po kterou jsou nemovitosti nabízeny na trhu. V roce 2023 byla průměrná doba inzerce bytů přes 100 dní, což je dvojnásobek oproti roku 2021. Nabídky domů visí na realitních portálech více jak 4 měsíce, než se skutečně prodají.

Kupující si vyjednávají slevy

V roce 2023 se byty začínaly inzerovat v průměru o 332 849 Kč více než, za kolik se nakonec prodaly. U domů tento rozdíl činil 767 894 Kč. Oproti posledním nabídkovým cenám si kupující v průměru vyjednali slevu 90 168 Kč u bytů a 225 366 Kč u domů oproti posledním nabídkovým cenám.

V Praze byl v roce 2023 rozdíl mezi první nabídkovou a realizovanou cenou 579 206 Kč. Ale mezi poslední nabídkovou a prodejní činil už jen 165 397 Kč.

Aby prodávající přilákali zájemce, museli již v průběhu inzerce snížit cenu nabízených nemovitostí. Zlevňují se jak byty, a to v průměru o 242 680 Kč, tak domy, průměrně o 542 528 Kč. Nejvíce lidé zlevňují svoje nabídky v Praze, u bytů o 413 808 Kč a u domů o 949 593 Kč.

Tato analýza odhaluje, že, i přes postupné zlepšování situace u bytů, mají stále někteří prodávající očekávání, která neodpovídají tržní realitě. Důležité je si uvědomit, že realistické stanovení tržní ceny nemovitosti může výrazně zkrátit dobu prodeje a minimalizovat potřebu zlevnění během inzerce. Pokud se totiž z vašeho domu či bytu stane tzv. ležák, o který nebude zájem, hrozí, že se prodá ještě levněji, než kdyby se stanovila cena správně již na začátku. Zejména v období, kdy v některých lokalitách ceny nemovitostí stále klesají.

Jak stanovit tržní cenu? Vyzkoušejte si spočítat odhad ceny vaší nemovitosti na Valuo.cz!

Infografiku s daty z tohoto blogu si můžete stáhnout zde:

Nejnovější články