HomeAnalýzyMetro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Datum:

Podobné články

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v rámci Metro indexu, vzrostly ceny na Áčku o 68 %. Z původních 79 000 Kč/m2 se vyšplhaly na více než 130 000 Kč/m2. Tento dlouhodobý růst podtrhuje neustálý zájem o bydlení v blízkosti metra, zejména pak v okolí zelené trasy.

V naší analýze jsme se zaměřili na byty v osobním vlastnictví o velikosti 80 m², které prošly kompletní rekonstrukcí. Vycházeli z dat o ukončených nabídkách, abychom věděli, za kolik nabídka z realitního portálu zmizela. Podle dat z katastru bychom nezjistili stav prodaných objektů, a často ani jejich podlahovou plochu.

Do výběr jsme zařadili pouze ty byty, které se nacházejí maximálně 1 km od nejbližší stanice metra, přičemž v mnoha případech byla vzdálenost ještě menší, a to do 400 metrů. Výjimku jsme udělali u stanice Letňany na konci trasy C. Vzhledem k její poloze uprostřed polí jsme rozšířili okruh až na 1,5 km.

Zatímco rok 2022 byl pro mnohé synonymem pro nejistotu, rok 2023 ukazuje, že Praha si dokáže udržet cenovou hladinu vysoko. Většina lokalit kolem stanic metra zaznamenala růst cen, ačkoliv stále nedosahují úrovní z počátku roku 2022.

Nejdráž nakoupíte podél trasy A

Tradičně nejdražší jsou byty v okolí trasy metra A. S průměrnou cenou 132 400 Kč/m2 si udržuje pomyslné první místo na žebříčku cen, které jsou o 17 % vyšší než u bytů kolem trasy C. Nejvyšší cenovky opět naleznete v okolí stanic Malostranská a Staroměstská. Naopak nejlevnější byty na Áčku jsou na okrajových stanicích. U žádné ale cena neklesá pod 100 000 Kč/m2.

Hledáte-li cenově dostupnější variantu, zamiřte na Černý Most (konečná trasy B) nebo Opatov na trase C. Zde můžete najít 80metrové byty po rekonstrukci za méně než 90 000 Kč/m2.

Nejlevnější trasou zůstává Céčko, i tady ale průměrné ceny meziročně vzrostly, a to o 9 %. Nejvíce si podél červené linky metra připlatíte za bydlení v okolí stanic Hlavní nádraží, I. P. Pavlova a Muzeum. U stanice Hlavní nádraží byste roce 2022 byste koupili 80metrový byt v průměru za 10 732 000 Kč, loni by vás ten stejný vyšel na 12 390 480 Kč.

Ceny bytů na trase B vzrostly v průměru o 8 %. Bydlení zde meziročně zdražilo u 19 stanic z celkového počtu 24, nejvíce v okolí zastávky Kolbenova. Zde za m2 zaplatíte 116 100 Kč. Nejdražší bydlení i na žluté lince zůstává v centru města, a to kolem stanic Náměstí Republiky, Karlovo náměstí a Národní třída.

Bydlení v blízkosti pražského metra si udržuje svoji prestiž, což potvrzují stále rostoucí ceny bytů v těchto lokalitách. Jak nám ukázala analýza dat o prodejích za rok 2023, tak v Praze neklesají počty prodaných bytů ani navzdory vysokým úrokovým sazbám na hypotékách. To se promítlo i do cen bytů v okolí stanic metra, kdy u většiny z nich ceny meziročně vzrostly o jednotky procent. A to v době, kdy v jiných velkých městech, jako Ostrava, Olomouc nebo Plzeň ceny klesají. S průměrnou cenou 132 400 Kč/m2 se trasa A stává nejen symbolem luxusu, ale i ukazatelem, že zájem o bydlení v centru metropole neopadá. Situaci pro vás budeme i nadále sledovat.

Podívejte se, jak se vyvíjely ceny bytů v okolí stanic pražského metra od roku 2017 na interaktivní mapě:

Nejnovější články