HomeAnalýzyCeny nájmů padají, např. na pražském Starém Městě to je o 23...

Ceny nájmů padají, např. na pražském Starém Městě to je o 23 %

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Nabídek v historickém centru Prahy přibylo za posledních 4 týdny o desítky procent. Byty běžně pronajímané turistům přes Airbnb a další platformy teď zejí prázdnotou a tlačí tak ceny dlouhodobých pronájmů dolu. Ve čtvrtích v centru Prahy tak spadly ceny nájemného o více než 15 %. Podobně tomu je ale i v mnoha částech blíže okraji hlavního města nebo v Brně.

Z analýzy veřejných nabídek nemovitostí k pronájmu, které jsme objevili na internetu, je patrné, že největší nárůst počtu inzerátů v Praze je zejména v centru. Např. na Praze 1 jsme zaznamenali nárůst o 85 % oproti polovině února.

Vývoj počtu nabídek na pronájem v Praze

jsou zohledněny všechny typy bytů

Vývoj počtu nabídek nájemného v Praze v době pandemie koronaviru

Abychom mohli lépe porozumět tomu, kde je nárůst spojen s úpadkem turismu, zaměřili jsme se na jednotlivé pražské čtvrti. Do provnání jsme vzali pouze byty o podlahové ploše 40 až 70 m2, které jsou ve velmi dobrém stavu, po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě. Z toho nám vyšlo, že v centru Prahy klesly ceny jen za poslední 4 týdny o více než 15 %. Největší propad je na Hradčanech, Starém Městě, v Josefově a kupodivu i v Radlicích.

Vývoj cen nájemného v Praze

jsou započítány byty o podlahové ploše 40 až 70 m2 ve velmi dobrém stavu, po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě

Vývoj cen nájemného v Praze v době pandemie koronaviru

Pád cen nájmů v centru Prahy je pravděpodobně spojen především s panikou majitelů nemovitostí, kteří je nabízí ke krátkodobým pronájmům. Ti se vzhledem k současné situaci začali obávat, že jejich byty zůstanou s omezením turismu mnoho měsíců nepronajaté. Pokles cen u nabídek bytů k pronájmu můžeme pozorovat ale i v oblastech mnohem dále od centra, jako jsou Jinonice, Radlice, Vysočany či Prosek.

Z průměrné ceny pronájmů z veřejných nabídek inzerovaných od 1. do 7. dubna 2020 vyplývá, že v centru se zmíněné byty s podlahovou plochou od 40 do 70 m2 nabízejí od 350 do 460 Kč/m2. Ještě před 4 týdny to však bylo od 435 do 511 Kč/m2.

Průměrné ceny nájemného v Praze

jsou započítány byty o podlahové ploše 40 až 70 m2 ve velmi dobrém stavu, po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě

Průměrné ceny nájemného k 7. 4. 2020

V současné době je možné na realitních serverech nalézt i nabídky pronájmů v samém centru Prahy za částky, které jsou typické spíše pro okrajové části hlavního města nebo dokonce i jiná města v Česku. Pokud si chcete vyzkoušet, jaké by to bylo žít například kousek od Staroměstského náměstí, tak nyní máte jedinečnou možnost. V těchto dnech se navíc cestou domů nebudete muset prodírat davy turistů. V inzerci naleznete i dvou pokojové byty, jejichž prodejní ceny se pohybují nad 10 miliony korun, za necelých 15 000 Kč měsíčně.

Inzerce bytu na pronájem v Kaprově ulici

Zdroj: www.bezrealitky.cz, 7. 4. 2020

Pokles cen nájemného není patrný jen v Praze. Podobný trend jsme zaznamenali i v Brně. Propady zde nejsou zatím tak velké, ale přesto za poslední měsíc se požadavky pronajímatelů snížily v mnoha městských částech.

Vývoj cen nájemného v Brně

jsou započítány byty o podlahové ploše 40 až 70 m2 ve velmi dobrém stavu, po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě

Vývoj cen nájemného v Brně v době pandemie koronaviru

Jak se situace vyvine? To bude záležet na mnoha faktorech. Kdy se otevřou hranice, aby sem opět mohli jezdit turisté, a tím se zase některé nemovitosti začnou nabízet ke krátkodobému pronájmu? Vydrží tak dlouho čekat pronajímatelé, kteří si na koupi nemovitosti vzali úvěr? Budou lidé při poklesu ekonomiky cestovat stejně jako před ní? Vzroste nezaměstnanost a tak i lidé ve dlouhodobém nájmu začnou hledat jiné varianty (např. levnější lokality)? Budou cizinci v menší míře skupovat nové byty na investici? To nám ukáží nadcházející týdny nebo spíše měsíce.

Nejnovější články