HomeAnalýzyChat a chalup se prodává výrazně více než loni

Chat a chalup se prodává výrazně více než loni

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Prozkoumali jsme nabídky nemovitostí k prodeji v posledních šesti týdnech a porovnali je se stejným obdobím loni. A co vyšlo? Důsledkem pandemie koronaviru opadl zájem o byty a rodinné domy.

Nařízení vlády v souvislosti s pandemií koronaviru měla vliv na mnoho odvětví a realitní trh není výjimkou. Přesný pokles počtu prodejů ještě není možné sledovat na základě realizovaných prodejů, které eviduje katastrální úřad. Od doby, kdy se prodávající s kupujícím dohodnou na podmínkách, po dobu, kdy je zapsán nový majitel na katastru, běžně uběhne několik týdnů až měsíců. Proto nejaktuálnějším indikátorem zájmu o nemovitosti je počet nabídek, které prodávající smažou z inzerce.

Při vycházení z dat z inzerce je vždy možné, že si někteří prodávající svůj záměr nakonec rozmysleli. Neočekáváme však, že tomu v posledních týdnech bylo výrazně jinak než loni touto dobou. Nouzový stav trvá již téměř 2 měsíce a ti, co se zalekli, tak svou nabídku stáhli pravděpodobně na začátku všech omezení, než v době, kdy se začíná pomalu vše rozvolňovat.

Srovnali jsme počty ukončených nabídek nemovitostí k prodeji v posledních 6 týdnech a porovnali je se stejným obdobím v roce 2019. Na následujícím grafu můžete vidět, že až do 16. 4. byl zájem o nemovitosti výrazně nižší než loni. Například v týdnu od 10. do 16. 4. 2020 zmizelo z inzerce o více než 50 % méně bytů, než tomu bylo od 10. do 16. 4. 2019.

Přehled ukončených nabídek k prodeji dle typu nemovitosti

Počty ukončených nabídek dle typu nemovitostí

V posledních dvou týdnech můžeme sledovat výrazný nárůst zájmu o chaty a chalupy. A to nejen v porovnání s ostatními typy nemovitostí, ale i oproti loňskému roku.

Od 17. do 23. 4. 2020 bylo ukončeno 2x více nabídek chat a chalup, než tomu bylo ve stejném období v roce 2019.

Větší nárůst zájmu zejména o chaty a chalupy může souviset s tím, že Češi si nejspíš uvědomili, že nejenže není jisté, zda se budou moci podívat v létě do zahraničí, ale i že se může podobná situace s omezením pohybu opakovat a když už by nastala, tak proč ji raději nestrávit někde v přírodě?

V celkových číslech za posledních 6 týdnů stoupl zájem o chaty a chalupy oproti loňskému roku o 13 %. Naopak rodinných domů z inzerce ubylo o 18 % méně než ve stejném období v roce 2019. U bytů to bylo dokonce o 37 % méně.

Nejnovější články