HomeAnalýzyData k dubnu 2020: Nemovitostí k pronájmu je o třetinu více než...

Data k dubnu 2020: Nemovitostí k pronájmu je o třetinu více než před pandemií

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Duben byl prvním (a doufejme posledním) měsícem, který byl od začátku do konce v nouzovém stavu. Podívali jsme se, jaký to mělo vliv na realitní trh v Česku. Prodejní ceny nemovitostí jsou téměř beze změn. U nájmů tomu je jinak. Začínají se však „hromadit“ i nabídky na prodej. Vrací se trh do normálu?

Srovnali jsme opět ceny bytů o podlahové ploše od 60 do 90 m2 v osobním vlastnictví, které prošly kompletní rekonstrukcí nebo jsou ve velmi dobrém stavu. Žádné výrazné změny jsem při analýze veřejných nabídek ve čtyřech největších městech Česka nezaznamenaly. Očekávání prodávajících jsou tak téměř stejná, jako před vypuknutí pandemie.

Vývoj cen nemovitostí

Vývoj prodejních cen nemovitostí

Po vyhlášení nouzového stavu v Česku se výrazně propadl počet nabídek k prodeji. V posledních týdnech jejich počet však výrazně stoupá. Na konci dubna jich evidujeme dokonce o téměř 6 % více, než tomu bylo v polovině února. Čím to?

Počet aktivních nabídek k prodeji

Počet aktivních nabídek k prodeji

Z části je to tím, že opět přibývá prodávajících. To však není ten hlavní důvod. Především výrazně ubylo nabídek, které by z inzerce zmizely. Tedy těch, které by si někdo koupil. Jaro bývá společně s podzimem obdobím, kdy je na realitním trhu nejčileji. Letos je tomu však jinak. Až v posledním dubnovém týdnu se počet ukončených nabídek přiblížil k hodnotám z poloviny února. A to navíc po týdnech, kdy zájem klesl o desítky procent.

Počet nových a ukončených nabídek na prodej

Počet nových a ukončených nabídek na prodej

O tom, o jaké nemovitosti je v poslední době největší zájem, si můžete přečíst v tomto našem článku.

Obrovský nárůst je však evidentní na trhu s volnými byty k pronájmu. Oproti polovině února je jich v inzerci o třetinu více.

Počet aktivních nabídek k pronájmu

Počet aktivních nabídek k pronájmu

Největší nárůst je vidět v turistických oblastech, kde se mnoho nemovitostí nabízelo ke krátkodobým pronájmů. Více jsme o tom psali v tomto článku z první poloviny dubna. Vzhledem k tomu, že přibyly během posledních pár týdnů tisíce nabídek, tak to není způsobeno jen pronajímateli bytů v centru Prahy, kteří nejspíše letos v létě zahraniční turisty neubytují. Právě v Praze jsou ale změny vidět nejvíce.

Počet nabídek k pronájmu v Praze

Počet nabídek k pronájmu v Praze

Na Praze 1 se inzeruje více než 2x tolik bytů, než tomu bylo před dvěma měsíci. Nárůst počtu nabídek je však vidět ve všech městských částech. I na Praze 6, kde je nárůst nejmenší, je to téměř o pětinu.

Ceny pronájmů v Praze

Ceny pronájmů v Praze

Větší konkurence obvykle znamená snižování cen. Stejně tomu je i s cenou nájmů. Narůstající počet volných bytů na Praze 1 stlačil očekávání pronajímatelů o 19 % oproti polovině února. Ceny však klesají i v částech, kde bytů k pronájmu přes Airbnb je minimum. Například na Praze 4 se inzerují byty o 10 % levněji než před deseti týdny.

Omezení nařízená vládou se pomalu rozvolňují. Uvidíme, co to udělá s realitním trhem v květnu. Stoupne opět zájem kupujících? Přinutí velký nárůst nabídek na prodej majitele slevit ze svých nároků? Přestanou ceny pronájmů klesat? Jaký vliv bude mít zrušení daně z nabytí nemovitých věcí? Stanou se nemovitosti dostupnější pro kupující nebo prodávající zvýší ceny o 4 %?

Na většinu otázek vám přineseme odpovědi začátkem června. Na tu poslední již tuším odpověď dnes. Mluvil jsem s kamarádem, který se byl v pátek podívat na byt (den poté, co vláda zrušila daň z nabytí) a makléř mu při prohlídce bytu sdělil, že majitel dal za vestavěné skříně 120 000 Kč (tj. téměř 4 % z ceny nemovitosti) a tak by byla prodejní cena vyšší, pokud by je tam chtěl nechat. Nezapomněl však dodat, že nově ušetří na dani z nabytí ☺

Nejnovější články